Dla dostawców

Skup bydła

P.P.H.U. Karol Chwastek prowadzi stały skup bydła. Prowadzimy ścisłą współpracę z szerokim gronem hodowców bydła z obszaru Śląska Cieszyńskiego – czystych ekologicznie terenów Beskidu Śląskiego.

Nasza doświadczona załoga klasyfikuje i wycenia byki, krowy, jałówki, czy cielęta na miejscu u rolnika – producenta lub w siedzibie firmy, gdy rolnik dowozi bydło na miejsce. Dysponujemy własnym transportem, dzięki czemu dostarczamy bydło w odpowiednich warunkach bezpośrednio do ubojni.

Proponujemy korzystne warunki współpracy dla stałych dostawców.

Zapraszamy do współpracy.

Informacje dla hodowców bydła lub dostawców (pośredników)

P.P.H.U. Karol Chwastek prowadzi stały skup bydła – cieląt, jałówek, krów, byków oraz baranów i kóz.

Prosimy o kontakt z Zakładem Uboju Bydła w celu ustalenia warunków i terminu odbioru zwierzęcia. Wszelkie informacje w tym zakresie można uzyskać pod numerem:

Dział skupu: 33 856 26 23 wewn. 20

Przygotowanie do odbioru bydła do uboju:

  1. Każda sztuka bydła musi posiadać w uszach obydwa kolczyki. W przypadku zniszczenia, bądź zgubienia kolczyka, należy wystąpić do rejonowej Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa o duplikat kolczyków zanim sztuka zostanie dostarczona do uboju.
  2. Przygotowanie paszportu bydła (jeśli taki istnieje). W związku z tym, że od 01.01.2024 r. ARiMR nie wystawia już nowych paszportów dla zwierząt, przygotowaliśmy „wewnętrzny druk paszportu zwierzęcia”, który zawiera wszystkie potrzebne dane. Można go pobrać tutaj. Istnieje również możliwość, żeby pobrać informacje o zwierzęciu do druku z systemu IRZ.
  3. Wypełnienie druku tzw. „Łańcucha pokarmowego” – druku, który zawiera m. in. podstawowe dane o właścicielu, informacje na temat stosowanej paszy i ewentualnym leczeniu. Przykładowo wypełniony druk „Łańcucha pokarmowego”. Czysty druk do pobrania tutaj.
  4. Przygotowane dokumenty Właściciel oddaje osobiście w ubojni lub przekazuje naszemu pracownikowi podczas skupu. Prosimy pamiętać o rzetelnym wypełnianiu dokumentów podpisaniu we właściwych miejscach.
  5. Podczas skupu Właściciel sztuki bydła otrzymuje informację, na jaki nr siedziby stada należy ją przemieścić w systemie IRZ.
©2024 Copyright - P.P.H.U. Karol Chwastek | 43-426 Dębowiec, ul. Rolnicza 19 | +48 33 856 26 23